Mogan Gh.L., Butilă E.V., Buzdugan I.D. Proiectarea reductoarelor conico-cilindrice. Universitatea Transilvania din Brașov

 

Subcap.4.2.2  Predimensionarea arborilor

 

Predimensionare din solicitarea de torsiune. De ce ?

Deoarece nu se poate face dimensionare cu luarea în considerare și a solicitării de încovoiere, necunoscând, la această etapă valorile momentelor de încovoiere. Diagramele momentelor de încovoiere se vor putea determina numai după definitivarea configurațiilor arborilor ca urmare a generării formelor acestora ca modele 3D cvasifinale în CATIA.

Fluxul momentului de torsiune și recomandări dimensiuni tronsoane arbori

 

Relații de calcul

Parametrul

Arbore de intrare (A1)

Arbore intermediar (A2)

Arbore de ieșire (A3)

Mt [Nmm]

Mt1

 Mt2

Mt3

τat [MPa]

τat1

τat2

τat3

Diametrul [mm] (Calc.4.2.1)

dA1 =

 

dA2 =

 

dA3 =

 

 

Obs. 

a.     τat = 15…45 MPa, reprezintă tensiunea admisibilă la torsiune convențională (ia în considerare și existența solicitării de încovoiere necunoscută la această etapă).

b.     Diametrele de predimensionare ale arborilor de intrare și de ieșire corespund capetelor acestora deoarece în aceste zone momentele de încovoiere sunt nule; diametrul de predimensionare a arborelui intermediar corespunde zonei de montaj a roții conice unde momentul de încovoiere are valori maxime.

c.      Configurațiile arborilor de intrare/ieșire au diametrele tronsoanelor crescătoare de la capete spre partea centrală; arborele intermediar are diametrele tronsoanelor pe care se montează rulmenții mai mici sau egale în raport cu cele ale tronsoanelor de mijloc